FAQ Vinkjøleskap

Vinkjøleskap

Vestfrost har inngått et samarbeid med utvalgte kjøkken-, hvitevare- og vinforhandlere. Vi kaller dem Vestfrost WinePartner +. Vestfrost Winepartner + har alltid både store og små vinkjøleskap i sortimentet.

Under hvert produkt kan du se forhandlere av Vestfrost vinkjøleskap. Leter du etter en bestemt modell, er det en god idé å kontakte forhandleren først.     

Du kan kjøpe ekstra hyller, presentasjonshylle, hylletermometer og andre ting til ditt vinkjøleskap hos din lokale Vestfrost-forhandler eller i vår TILBEHØRS-SHOP.

  

  1. En enkelt temperatursone anvendes når du har en type vin som har behov for det samme klimaet. (+/- 2 til 3 ˚C). Varme stiger til værs, og derfor kan det la seg gjøre å innstille bunnen av skapet til 10-11 ˚C og forvente at det i toppen av skapet blir 12-13 ˚C. Anvend gjerne et hylle-termometer for å overvåke temperaturen.
  2. To temperatursoner kalles også To-sone og betyr at vinskapet er oppdelt i to soner adskilt av en romdeler. Skapene kan brukes som kombinerte oppbevarings- og serveringsskap.

      
  3. Vinskap med multisone har to temperatursoner. Sonene er ikke oppdelt, og derfor vil de to temperaturinnstillingene blandes på midten av skapet og gi en ekstra tredje sone. Multisone-skap kan romme vin med ulike klimabehov, og samtidig sørge for serveringsklar vin i toppen av skapet.

De aller viktigste egenskapene for et vinkjøleskap handler om å holde en konstant temperatur, sikre minimale vibrasjoner, minske lyspåvirkningen (ved hjelp av UV-filter i døren), redusere lukt (ved hjelp av kullfilter), samt korrekt luftfuktighet.

Du bør oppbevare rødvinen ved 12-14 grader som er den samme temperaturen som det er i produsentens vinkjeller.

Dersom du oppbevarer din rødvin for kaldt, vil vinens utvikling gå i stå eller reduseres kraftig.

Dersom du oppbevarer rødvinen for varmt, vil vinen utvikle seg meget raskt. 

Dersom rødvinen utsettes for temperatursvingninger kan det føre til at vinen blir sur og smaker av eddik.

Dersom vinen utsettes for frost vil den miste både smak og karakter.

Dersom man oppbevarer hvitvin eller rosévin i et vinkjøleskap sørger man for korrekt temperatur, mindre UV-stråling, samt reduserte luftgener. I tillegg sørger vinkjøleskapet for den rette serveringstemperaturen – samtidig som det presenterer vinen på eksklusivt vis.

Dersom du kjøper et vinskap sørger du helt overordnet for et optimalt mikroklima for din vin som tilsvarer klimaet i vinprodusentens vinkjeller. Du beskytter vinen mot både temperatursvingninger, vibrasjoner, UV-stråling og smakspåvirkning fra andre ting – og du sikrer at vinen modnes korrekt. I tillegg sørger et vinskap for å gi vinen den rette serveringstemperaturen, samtidig som det presenterer vinen på eksklusivt vis.

Et vinkjøleskap fra Vestfrost er et danskprodusert vinkjøleskap som gir deg høy kvalitet til fornuftig pris – kort fortalt: value for money. Vestfrost har 25 års erfaring med å produsere vinkjøleskap, og i tillegg til å basere seg lang og solid erfaring, er vinkjøleskapene også grundig testet av restaurasjonsbransjen. Vinkjøleskapene har dessuten en lang rekke unike funksjonaliteter som beskytter og oppbevarer din vinsamling korrekt og optimalt.

Det ubehandlede treet hindrer uønskede smakspåvirkninger fra eksempelvis lakk eller beis. I tillegg forsterker det fornemmelsen av «vinkjeller» i ditt vinkjøleskap.

1 – Størrelse og plassering
Hvor mange flasker vil du oppbevare? Skal vinkjøleskapet stå fritt langs en vegg, bygges inn mellom kjøkkenelementer eller stå side om side med andre kjøle-/fryseskap? Husk varmelegemet dersom skapet skal stå i kjølige omgivelser. Varmelegemet holder temperaturen i vinkjøleskapet stabil, selv om romtemperaturen er helt ned til 10 grader. Og husk å velge et skap med lavt lydnivå dersom du har en åpen kjøkkenløsning.

2 -Vinens type
Har du større samlinger av vin, med samme oppbevaringsbehov, er et skap med en temperatursone særdeles velegnet. Flere soner sikrer et optimalt klima til både langtidsoppbevaring nederst i vinkjøleskapet, og samtidig serveringsklar vin øverst i skapet. Et multisoneskap er perfekt til forskjellige typer av vin, da temperaturen øker gradvis oppover i skapet.

3 – Design
Foretrekker du et stilrent design med integrerte håndtak i hele dørens høyde, en dør i tonet glass og svart ramme? Eller vil du heller ha et skap med en helstøpt ramme av rustfritt stål og et vanlig håndtak?
Vinkjøleskapet opplyses av LED-lys som er plassert øverst i skapet, og kanskje du vil sette spesiell pris på et skap med belysning i vinkjøleskapets dør? Det gir maksimal belysning av alle hyller.

4 – Tilbehør & innretning
Du kan anvende et hylletermometer for presis overvåkning av temperaturen midt i et multisone-vinkjøleskap. Vil du i tillegg følge med på den relative luftfuktigheten og temperaturen, kan et hygro- og hylletermometer fås som tilbehør. En trehylle vil være bedre til å ta imot de små rystelsene som er i vinkjøleskapet, fremfor en hylle i plast eller metall. Og ekstra eiketrehyller gir deg et bedre overblikk over vinen.

Montering og feilsøking

Det kan skyldes at dreneringsrøret til kondensvannet er tilstoppet. Det sitter på baksiden av vinkjøleskapet. Tørr vinkjøleskapets bunn av, og rengjør røret og utløpshullet med en bomullspinne. Du kan unngå problemer ved å rengjøre dreneringsrøret regelmessig. 

Vinkjøleskapet inneholder materialer som kan gjenbrukes. Vær oppmerksom på gjeldende miljøregler. Skapet skal behandles og returneres som EL-retur. Skapet kan kasseres hos din elektroforhandler eller på gjenvinningsstasjonen. Kommunens tekniske etat kan opplyse deg om hvordan oppsamling og gjenbruk av slike apparater foregår i kommunen.

Dette avhenger av skapets klimaklasse (står på typeskiltet inne i skapet eller på baksiden).

Klimaklasse / Tillatt romtemperatur

SN: +10 °C til +32 °C
N: +16 °C til +32 °C
ST: +18 °C til +38 °C
T: +18 °C til +43 °

Mulige årsaker kan være at skapet står skjevt og/eller hviler mot andre kjøkkenelementer. Juster skapet med et vaterpass og/eller dra skapet bort fra kjøkkenelementer eller apparater som står rett opp av skapet.

Mulige årsaker kan være en for lav temperaturinnstilling og/eller for høy romtemperatur. Innstill høyere temperatur og/eller sørg for god ventilasjon i rommet.

Som hovedregel kan de fleste vinkjøleskap dørvendes uten ytterligere kostnader. Modellene FZ 515 W, FZ 419 W, FZ 414 W samt FZ 214 W kan imidlertid kun dørvendes mot betaling. I tillegg er det nødvendig at modellen FZ 515 W får installert en annen type sokkel.

Helt vanlige lyder vil være som følger:

Lav brumming => Motorene er i gang (eksempelvis kompressor, ventilator).
Lav bobling, surring eller gurglelyd => Er typisk når kjølemiddelet strømmer gjennom de tynne rørene.
Et kort klikk => Motor, bryter eller magnetventil slår på/av.
Knaking => Det foretas en automatisk avriming

Støy som du selv kan utbedre:

Apparatet står ujevnt => Rett inn apparatet med hjelp av et vaterpass. Bruk skruføttene eller legg noe under apparatet.
Berøring med andre gjenstander => Flytt apparatet bort fra eventuelle møbler eller fra veggen.
Beholderne eller hyllene vakler eller klemmer => Forsøk å ta ut løse deler, og sett dem så inn igjen.
Flasker eller beholdere berører hverandre => Flytt flaskene eller beholderne litt bort fra hverandre.

 

Du finner alltid typeskiltet innvendig på vinkjøleskapets kabinett – plassert i høyre side. Typeskiltet er vanligvis en sølvgrå etikett som som identifiserer det spesifikke skapet. Dersom du skal informere oss om typeskiltet, bør du ta et bilde av hele typeskiltet og sende det til oss på support@eico-as.no.

Vedlikehold

Etter å ha brutt strømmen på av/på-knappen, kan skapet rengjøres. Dette gjøres best med en oppløsning med lunkent vann (maksimalt 60 grader) tilsatt oppvaskmiddel. Anvend ikke rengjøringsmidler som kan risse. Bruk en myk klut. Vask etter med rent vann, og tørk grundig av. Unngå at det kommer vann inn i betjeningspanelet.

Dør i rustfritt stål eller aluminium rengjøres best med en spay som er beregnet til formålet og en myk klut. Det finnes ulike pleiemidler som kan anvendes, og som kan kjøpes hos de fleste forhandlerne. Bruk aldri klorholdige rengjøringsmidler, skuremiddel eller stålull.

Kullfilteret i vinkjøleskapet bør byttes en gang om året.

Ofte stilte spørsmål om vinkjøleskap finner du ovenfor.

Fant du ikke det du lette etter?

Du kan også bruke søkefeltet for å finne svaret på spørsmålet ditt.

Dersom det ikke hjelper deg med spørsmålet ditt, er du velkommen til å kontakte oss gjennom PRIVAT HOTLINE på telefon +47 21 935 359