04/14/2023

GUIDE: Slik velger du riktig vinkjøleskap

Drømmer du om litt ekstra eleganse i ditt kjøkken, kan et eksklusivt vinkjøleskap fra Vestfrost være det lille ekstra krydderiet som gjør den store forskjellen i kjøkkenet. Men hvordan velger du det helt riktige?

Vestfrost vinkjøleskap

Vinkjøleskapene fra Vestfrost bidrar – utover selve «lekkerhetsfaktoren» – med en lang rekke positive egenskaper i forhold til oppbevaring av din vin. Du oppnår nemlig et enda bedre miljø for vinflaskene enn i en vinkjeller, da vinkjøleskapet beskytter vinen mot både temperatursvingninger, rystelser, UV-stråling og smakspåvirkning fra andre ting. Dermed sikrer du at vinen modnes korrekt, og i tillegg har din vin alltid den rette serveringstemperaturen.

19 forskjellige vinkjøleskap

Alle vinkjøleskap fra Vestfrost er produsert i høy kvalitet og i et enkelt og stilrent design. Med ikke mindre enn 19 forskjellige skap, er det dermed også stor mulighet for å finne et vinkjøleskap som passer presis til dine ønsker.

Men hvordan velger du det vinkjøleskapet som passer presis til deg?

- Kort fortalt er det fire viktige spørsmål du bør stille deg selv: Hvor mye plass har jeg til rådighet, hvor mange vinflasker har jeg behov for å oppbevare, hvor forskjellige er mine oppbevaringsbehov i forhold til temperatur og hva er mine krav til design, forklarer Kenneth Brynli, som er salgssjef i EICO i Norge.

I forhold til plasskrav fås vinkjøleskapene fra Vestfrost både som høye, lave, smale og brede modeller. Det betyr at man ofte vil ha mulighet til å lage en løsning hvor vinkjøleskapet kan bygges inn mellom kjøkkenelementene, men hvor mange av modellene også kan stå fritt opp langs en vegg. I tillegg er det mulig å sette flere vinkjøleskap sammen, dersom man har et stort oppbevaringsbehov.

Som ny vinkjøleskapseier skal du også vurdere hvor mange flasker du har behov for å oppbevare. Vinkjøleskapene fra Vestfrost har plass til alt mellom 24 og 197 flasker, og dermed er det store muligheter for å finne den kapasiteten som passer presis til ditt behov.

Se alle modellene fra Vestfrost vinkjøleskap

Vær oppmerksom på temperatursonene

En annen ting du bør ta stilling til før du før du foretar en endelig bestilling av et vinkjøleskap, handler om hvor mange temperatursoner du har behov for.

- Har du en større samling av vin med samme oppbevaringsbehov, er et skap med en enkelt temperatursone særdeles velegnet. To temperatursonen kalles også dualsone, og betyr at vinkjøleskapet er oppdelt i to avdelinger atskilt av en romdeler, noe som fungerer bra som kombinert oppbevarings- og serveringsskap. Velger du et multisone-vinkjøleskap får du to temperatursoner. Sonene er ikke oppdelt, og derfor vil de to temperaturinnstillingene blandes på midten av skapet og gi en tredje sone. Multisone-skap kan romme vin med ulike klimabehov, og samtidig sørge for serveringsklar vin i toppen av skapet, forklarer Kenneth Brynli.

Alt du bør vite om vinkjøleskap

Din personlige designdrøm

For mange handler valg av vinkjøleskap selvsagt også om design og estetikk.

- Foretrekker du eksempelvis et stilrent design med integrerte håndtak i hele dørens høyde, en dør i tonet glass og svart ramme eller vil du heller ha et skap med en helstøpt ramme av rustfritt stål og et vanlig håndtak? Vinkjøleskapene opplyses dessuten av LED-lys plassert øverst i skapet, og kanskje vil du sette særlig pris på et skap med belysning i vinkjøleskapets dør som gir maksimal belysning av alle hyller. Valgene er mange, og ofte vil det grunnleggende sett handle om hva man synes er vakkert, og hva som passer inn i det enkelte hjemmet, avslutter salgssjefen i EICO.

Husk også at tilbehøret du kan få til ditt vinkjøleskap kan sette en ekstra prikk over i’en. Her er valgmulighetene blant annet:

  • Ekstra eiketrehyller, både i form av standardhyller, presentasjonshyller og showhyller. Det ubehandlede treet i hyllene hindrer uønsket smakspåvirkning fra eksempelvis lakkbehandling. I tillegg forsterker det den lekre fornemmelsen av «vinkjeller» i ditt vinkjøleskap.
  • Hylletermometer som måler temperaturen i vinkjøleskapet. En av de viktigste forutsetningene for korrekt oppbevaring av vin er en jevn temperatur, og med et hylletermometer har du helt styr på temperaturen.
  • Hygro- og hylletermometer som kombinerer måling av temperatur og den relative luftfuktigheten i vinkjøleskapet. Viner med korkpropp skal ligge ned og oppbevares ved en kontrollert relativ luftfuktighet på 50-80 prosent, noe hygrotermometeret holder styr på.
  • Side-by-side-kitt sørger for at dine vinkjøleskap, dersom du har flere, er plassert med korrekt avstand mellom hverandre. På den måten kommer de til å fremstå som én enhet, samtidig som den rette temperaturen sikres.
  • En rekke praktisk småting som eksempelvis hylleforkant med etiketter, ekstra kullfilter og gripelister til vinkjøleskap.

Se ekstrautstyr til ditt vinkjøleskap