05/12/2022

Ta temperaturen på vinen din

Det er ikke uten betydning hvilken temperatur du oppbevarer vinen din ved. Se her hvilken temperatur som er mest optimal for henholdsvis musserende vin, hvitvin, rosévin og rødvin.

vinkjøleskap

Med et flunkende nytt vinkjøleskap i ditt hjem har du ikke bare sikret deg en flott og presentabel oppbevaring av din vin. Du sørger samtidig for at vinen får de aller beste betingelsene. Det handler blant annet om ved hvilken temperatur vinen oppbevares – spørsmålet er bare: Hva er optimalt?

Stabil temperatur er essensielt

For vinens velbefinnende er det aller viktigst at du sørger for å holde en konstant temperatur på din vin gjennom hele året. Det er mindre viktig om vinen oppbevares ved 7 eller 17 grader – så lenge store og raske temperaturutsving unngås.

For oppbevarer du din vin for kaldt, vil den utvikle seg for langsomt. Oppbevarer du den for varmt, vil den utvikle seg for raskt. Og skulle det skje at vinen ble utsatt for frost, kan den «punktere» og miste både smak og karakter. Nettopp derfor bidrar et vinskap til å sikre holdbarhet av de dyre dråpene – det er jo de færreste forunt å ha tilgang til en «riktig» vinkjeller.

Serveringstemperatur forskjellige vintyper

Selv om det ikke er avgjørende for vinen om temperaturen er høy eller lav – selvsagt innenfor et rimelig intervall – så vil smaksopplevelsen i høy grad avhenge av om temperaturen er avstemt med vintypen.

Musserende vin:

En temperatur mellom 7 og 12 grader er ideell – i den lave enden av skalaen for lette, musserende viner, og i den høye enden av skalaen for intense, komplekse og fyldigere viner.

Hvitvin og rosévin:

7-9 grader er optimalt for lette, friske viner som eksempelvis Riesling, Pinot Gris og Sauvignon Blanc. 10-12 grader for mer intense vinene som eksempelvis Chardonnay, og avslutningsvis 12-14 grader for de mer fyldige og komplekse vinene.  

Rødvin:

For det første bør du glemme alt om «romtemperatur» når du skal finne en hensiktsmessig serveringstemperatur for vinen – for det duger ikke helt dersom du har 26 grader i stuen og sitter foran peisen. En god pekepinn er å servere de lette og mindre komplekse rødvinene ved 13-15 grader, og de mer fyldige og kraftige rødvinstypene ved om lag 16-18 grader.

Få svar på viktige spørsmål om vinskap