14.11.18

NO Ting Du Bør Vite Om Fettfiltre

 


3 fettfiltre du bør kjenne

Det kan være en vanskelig beslutning å velge hvilken kjøkkenvifte du skal investere i. De beste viftene vil være gode til å fjerne fett, fukt og lukt. De aller beste kjøkkenviftene kan dette og gir deg samtidig en god følelse, fordi du blir glad for det ventilatoren gjør for kjøkkenet ditt.

Det riktige valget og riktig montering gir en vifte som arbeider effektivt og støysvakt, fjerner fukt og lukt – og stopper fettet før det når å sette seg på vegger, tak, møbler og kjøkkenskap m.m.

Les videre og bli guidet gjennom 3 fettfiltre som du (også) bør kjenne til når du kjøper en ny kjøkkenvifte.

Visste du

Er du klar over at mange kjøkkenvifter er utstyrt med indikasjon for rengjøring av filtre? Det betyr at du får en advarsel når fettfilteret trenger å bli renset. En timer er innstilt slik at når motoren har virket i et gitt antall arbeidstimer, vil filterrengjøringsenheten blinke og dermed indikere at fettfiltrene bør rengjøres. Tidsintervallet kan variere fra modell til modell – og alarmen er naturligvis bare veiledende, da det er mye annet som innvirker på når filtrene trenger rengjøring. Både hvordan du bruker kjøkkenviften og hvilken type mat som tilberedes. Og så må du huske å nullstille timeren igjen etter rengjøringen.

Her er modellen «Sliding Doors». Når kjøkkenviften er i bruk, glir glasspanelene fra hverandre og åpner inn til filtrene.

Fettfiltre

Når den fettmettede luften suges gjennom kjøkkenviftens fettfilter, avkjøles luften og fettpartiklene fanges og sitter fast i filteret. Det er nettopp meningen med et fettfilter – at du fanger fettet fra matlagingen før det suges opp og setter seg på viftens indre deler. Derfor er det også viktig at du er oppmerksom på å rengjøre fettfilteret jevnlig, da det ellers blir mettet. En kjøkkenviftes sugeevne reduseres betydelig hvis fettfilteret er fullt av fett og smuss. I tillegg økes brannfaren når filteret er skittent. Alle kjøkkenvifter fra Eico leveres med fettfiltre i metall, men det finnes kjøkkenvifter hvor fettfilteret er fremstilt av vatt og papir. Det er bare fettfiltre i metall du kan rengjøre.

 

Fettfiltreringseffektiviteten – en verdiangivelse som ikke har betydning for beregning av energiklassen, har ikke desto mindre sin egen plass på den obligatoriske energimerkelappen.

Verdien angir et mål for hvor godt fettfilteret holder på fettpartikler, med A som mest effektiv og G som minst effektiv.

Målemetoden tar utelukkende hensyn til det fettet som avleires i filtrene. Det tas ikke høyde for det fettet som på grunn av filterets konstruksjon fanges opp på kjøkkenviften. Og heller ikke de partiklene som med et kraftig sug suges direkte gjennom filteret og fjernes fra kjøkkenet.
Mange eksempler viser at en lav score på fettfiltreringseffektivitet ikke nødvendigvis betyr en kjøkkenvifte som fungerer dårlig. 

Good

Det mest alminnelige fettfilteret er laget i aluminium. Et 5-lags aluminiumsfilter er en god løsning som dekker de fleste behov. Filtre i metall har lang levetid, og er enkle å håndtere og rengjøre.

Better

Det patenterte filtersystemet «Top Filtering» med polyuretan går under kategorien «Bedre» og har et betydelig større opptak av fettpartikler enn standardfilteret. «Top Filtering» er utformet med to lag stålfiltre rundt en porøs membranpute (polyuretan). Polyuretan er et syntetisk materiale som er kjent for holdbarhet og elastisitet.

Best

Gutmann leverer et enestående filtersystem med opptil 30 filterlag og en fettutskillelsesgrad på hele 97 %. Det betyr at stort sett alle fettpartikler som utvikles under matlaging, setter seg i filteret. Det er de færreste filtre som har 30 lag, men alle våre filtre fra 15 lag og oppover befinner seg helt klart i kategorien «Best».

Rengjøring

Du må med jevne mellomrom rengjøre fettfilteret i din kjøkkenvifte. Er filteret mettet med fett, kan det dryppe fett, og det kan medvirke til dårlig inneklima. Et mettet filter betyr også at viften ikke suger med full effekt, og derfor ikke renser luften effektivt. I ytterste konsekvens kan et fettmettet filter øke risikoen for brann.
Filtrene i stål/aluminium kan rengjøres med varmt såpevann, men alle fettfiltre i metall kan også tåle en tur i oppvaskmaskinen. Bruker du oppvaskmaskin, må den innstilles på normal vask. Etter vask i en oppvaskmaskin kan det forekomme en svak misfarging av metallfettfilteret, men det påvirker ikke filterets effektivitet.

Følg med i våre nyhetsbrev, hvor vi senere gir gode råd om kullfiltre, støy, betjening, nye funksjoner, luftgjennomstrømning og belysning..