08.12.19

Ren juleglede med ren kjøkkenvifte

Ren juleglede med ren kjøkkenvifte

En ren kjøkkenvifte gjør julebakingen og -matlagingen betraktelig enklere, hyggeligere – og mye mer velduftende. Se hvordan du gjør!

Kjenner du det: Kjøkkenviftens stålfiltre er fylt med fett, og generelt trenger det hele til en rengjøring - det gjør det litt mindre moro å stå og kose seg med matlagingen i kjøkkenet. Jo mer fett det er i filtrene, jo mindre luft strømmer det gjennom, og så forringes kjøkkenviftens funksjonalitet.

En fettet kjøkkenvifte betyr dårligere inneklima og risiko for at fett og lukt setter seg i ditt inventar, og med den kunnskapen kan det være en riktig god idé å avsette litt tid til å rengjøre kjøkkenviften – før den glade juletiden for alvor innfinner seg. Heldigvis er det utrolig enkelt.

Enkel vask av fettfilteret

Hvor ofte du bør rengjøre fettfilteret i din kjøkkenvifte, avhenger selvsagt av på hvilken måte og hvor ofte du lager mat. For noen bør det skje hver 14. dag. For andre passer det med rengjøring hver 3. måned, hvor filtrene vaskes ved en temperatur på om lag 65-70 grader.

Bruker du oppvaskmaskin, skal den innstilles på en skånsom vask. Etter vask i oppvaskmaskin kan det forekomme en svak misfarging av metallfettfilteret, men det påvirker ikke filterets effektivitet. Filteret kan selvsagt også vaskes manuelt i varmt vann med et nøytralt flytende rengjøringsmiddel, dersom du heller vil det.

Innvendig og utvendig rengjøring

Selve kjøkkenviften bør selvsagt også rengjøres både utvendig og innvendig – og som en god tommelfingerregel bør det skje med samme hyppighet som fettfiltrene rengjøres. Husk bare at du alltid skal ta ut strømmen fra kjøkkenviften ved å dra ut stikket eller slokke for hovedbryteren – før du påbegynner en grundigere rengjøring.

Rengjør din kjøkkenvifte innvendig før filtrene påmonteres. Tørk overflatene med en mikrofiberklut som eventuelt er litt våt og inneholder litt oppvaskmiddel.

Utvendig rengjøring kan skje med en myk klut med varmt vann og et flytende nøytralt rengjøringsmiddel. Til kjøkkenvifter med overflate i rustfritt stål kan man dessuten bruke et middel som er godkjent til rengjøring av overflater i stål. Det er viktig at rengjøringsmiddelet alltid helles på kluten, og ikke direkte på kjøkkenviften.

Vær oppmerksom på at du aldri må anvende produkter som inneholder skrubbemidler eller andre typer av aggressive rengjøringsmidler, kjemiske oppløsningsmidler eller oljebaserte produkter som kan etterlate rester som med tiden kan nedbryte overflaten.