01/31/2022

Bør du velge ekstern motor til kjøkkenventilatoren?

En ekstern motor til kjøkkenventilatoren er vanligvis både mer effektiv og støysvak enn en intern motor. Det er imidlertid ikke alltid at det er mulig å velge denne løsningen.

Illusion

Kort fortalt bør du velge en ekstern motor dersom du ønsker et markant lavere lydnivå på din kjøkkenventilator. I tillegg er en ekstern motor særdeles anvendelig hvis du ønsker en fleksibel løsning med større sugeevne.

En dyrere løsning

En eksterne motor-løsninger er imidlertid – alt annet like – et litt dyrere alternativ. Og så vil det avhenge av hvilken kjøkkenventilator du har valgt om det er mulig å installere motoren eksternt. I noen kjøkkenventilatorer er motoren en integrert del av selve kjøkkenventilatoren, og i andre ventilatorer leveres denne separat.

En ekstern motor kan trekke en større luftstrøm, noe som gjør sugeevnen kraftigere. Velger du en ekstern motor, slipper du for å høre selve motoren i kjøkkenventilatoren når denne plasseres et godt stykke unna. Selv om man velger en ekstern motor, vil man imidlertid fremdeles kunne høre luftgjennomstrømningen. Men her er det mulig å sette en ekstra støydemping på, slik at man stort sett kun hører «hvisken» fra luftstrømmen.

Men det er ikke bare selve kjøkkenventilatoren som kan sette en begrensing for hvorvidt man har mulighet for å velge en ekstern motor. Kjøkkenets og husets beskaffenhet vil også ha betydning for om det er plass til å plassere en ekstern motor. Eksempelvis vil det ikke kunne la seg gjøre dersom man bor i 2. etasje, og det ikke er en yttervegg hvor denne kan anbringes.

Forskjell på ekstern motor og separat motor

Noen ventilatorer leveres med en «vanlig» ekstern motor, og andre med en separat motor hvor motoren og ventilatoren selges separat. En separat motor er en dyrere og mer effektiv og fleksibel løsning da den kan anbringes enda lenger borte enn de 7-8 meterne som en vanlig ekstern motor tillater.

Vær oppmerksom på at eksterne motorer, som eksempelvis er installert på kalde loftsrom, alltid skal isoleres for å unngå kondensvann i motoren eller el-installasjonen. Ofte medfølger det isoleringsmateriale til den eksterne motoren.

Finn din fremtidige kjøkkenventilator her