Aspiration hobs fra EICO

Innovativ løsning som gir fritt utsyn og riktig god plass

Platetopp og kjøkkenventilator er et «must» i ethvert kjøkken, men hvorfor ikke tenke helt nytt? Hvorfor ikke kombinere disse to viktige funksjonalitetene i en og samme løsning, samtidig som du får mulighet til å designe et lekkert og luftig kjøkken? Du får en særdeles innovativ løsning som gir fritt utsyn og riktig god plass – et kjøkken hvor du kan samle familie og venner, og hvor arbeidet gjøres til en hyggelig og felles opplevelse.

Platetopper med integrert ventilator

Fordeler ved koketopper med ventilator

Dersom du skal til å kjøpe en ny kjøkkenventilator, er det flere ting du bør overveie. Det er eksempelvis flere fordeler ved å kjøpe en koketopp med ventilator.

1. Du får større designmessig frihet når du skal innredde kjøkkenet

2. En platetopp med ventilator er ofte mer støysvak enn en tradisjonell kjøkkenventilator – sjekk blant annet vår Phantom-modeller

3. Du får bedre utsyn uten kjøkkenventilator i hodehøyde – og unngår å støte hodet/pannen inn i ventilatoren

4. Ditt kjøkken får et mer minimalistisk og enkelt utseende

5. Du får en platetopp og kjøkkenventilator som er utrolig enkel å
rengjøre

6. Du får et bedre inneklima da os og em suges opp raskere og mer effektivt

7. Du får en enkel og brukervennlig betjening av både platetopp og kjøkkenventilator

8. Du får den beste løsningen når det gjelder å fjerne de ultrafine partiklene fra matlagingen

 

Vanlige spørsmål og svar

Vi har samlet en rekke av de ofte stilte spørsmålene som kan hjelpe deg videre med å velge riktig modell.

Hvordan fungerer en koketopp med ventilator?

FAQ #1

Motsatt de tradisjonelle kjøkkenventilatorene, som suger damp og os til seg, så suger koketopper med ventilator damp og os fra gryter og panner ned i den integrerte kjøkkenventilatoren før det rekker å stige til værs.

Teknologien i koketopp med ventilator fungerer slik at trekkraften på luften i nedadgående retning er kraftigere enn den termiske oppdriften fra gryter og panner. Dersom
du ikke har mulighet til å lage utblåsing til det fri, kan du velge en resirkulasjonsmodell og anvende et resirkulasjonsfilter til å rense luften.

Det meste av vårt sortiment har en automatikkfunksjon som slår på den platetoppintegrerte kjøkkenventilatoren når du starter tilberedningen av maten. Funksjonen heter auto-aspirasjon, og sikrer at kjøkkenventilatorens sugestyrke justeres automatisk avhengig av antallet
samt effekten av de kokesonene som er i bruk.

Matlagingen på en koketopp med ventilator gir mindre matlukt og damp når du står i kjøkkenet. Det betyr også at du får et renere og sunnere inneklima, og mindre møkkete møbler/tekstiler i nærheten av platetoppen.

Er en integrert kjøkkenventilator i platetoppen like effektiv som en vanlig kjøkkenventilator?

FAQ #2

En platetoppintegrert ventilator er så effektiv at den dekker langt de fleste behov. Det er den, dels fordi suget er nærmere matlagingen enn en fritthengende eller integrert takventilator. Når sugets avstand reduseres til grytene, hvor fett og vanndamper dannes, får du en mer effektiv løsning i ditt kjøkken. Velger du en løsning med avtrekk frem for resirkulasjon, får du den mest effektive platetoppintegrerte løsningen.

Alle platetopper med ventilator i EICOs kolleksjon er, som de øvrige kjøkkenventilatorene i vår kolleksjon, utviklet til å dekke behovet ved vanlig bruk i en standard husholdning. På platetoppintegrerte ventilatorer er ventilatorens sugehastighet i meter per sekund (m/s) et godt mål for effektiviteten, og forteller noe om hvor raskt luften flyttes – og dermed med hvilken effekt damp og os trekkes fra matlagingen og ned i utsugningen i platetoppen.

Modellene fra EICO Phantom-serien har markedets høyeste yteevne med opp til hele 10,6 m/s. Når hastigheten, eller trekkraften i nedadgående retning er kraftigere enn den hastigheten hvormed damp og os vanligvis stiger opp, lar dette seg gjøre.

En essensiell faktor, når det gjelder platetoppintegrerte kjøkkenventilatorers effektivitet, er korrekt rørføring. Er rørføringen feil, kan selv den beste kjøkkenventilatoren ende opp med å ikke suge optimalt.

Les mer om våre rørføringsløsninger her

Hva skjer det dersom en gryte koker over på en platetoppintegrert ventilator?

FAQ #3

Står du med en gryte som er kokt over på din koketopp med ventilator, så er rengjøringen like enkel som å tørke en hylle etter at melken er lekket i kjøleskapet. Rengjøringen av din platetoppintegrerte kjøkkenventilator kan variere litt fra modell til modell, men likt for alle er at den glatte, uavbrutte overflaten – det keramiske glasset – er rengjøringsvennlig. Bruk en klut til å tørke væsker opp når gryten er kokt over, så unngår du at det setter seg fast.

Fettfiltrene er også bare til å ta ut, og kan enkelt rengjøres i oppvaskmaskinen. Og vannet, som er løpet ned i selve platetoppen, oppsamles rett og slett i et bunnkar. Tilgang til bunnkar er enkelt når det skal tømmes, men kan variere fra modell til modell. Sjekk manualen din for nærmere beskrivelse. Oppsamlingsbeholderen/bunnkar skal selvsagt tømmes når det er behov for det. For NikolaTesla-modeller har bunnkarret en spesiell ventil som gjør det enkelt å tømme for eventuelle væsker. 

Hvordan er støynivået på en platetopp med ventilator?

FAQ #4

Som med alle andre kjøkkenventilatorer varierer det fra produkt til produkt, og etter hvilket nivå kjøkkenventilatoren kjører på. De vil selvsagt larme mer på høyeste nivå. Kjøkkenventilatorens lydnivå (lydeffekt) er alltid angitt i dB(A).

Ser vi nærmere på modellene i vårt sortiment, ligger lydnivåene slik:

 • Phantom mellom 37-63 dB(A) - alt etter modell
 • Galileo fra Faber mellom 49-68 dB(A)
 • NikolaTesla fra Elica mellom 33-72 dB(A) - alt etter modell

Avhengig av hvor kraftig kjøkkenventilator du har, er det langt fra alltid nødvendig at den kjører på høyeste nivå. Det skal helst være slik at din kjøkkenventilator skal kunne klare den vanlige matlagingen på nivå 4 eller 5 ut av 9, mens det høyeste nivået kun skal benyttes i særlige tilfeller.

Man sier også at 60 dB(A) er et bra peilemerke for når støy begynner å genere i en samtale.

Les mer om støynivå og valg av kjøkkenventilator her.

Andre vanlige spørsmål om platetopper med integrert ventilator

Installasjon

Skal jeg velge resirkulasjon eller avtrekk?

Integrerte kjøkkenventilatorer i platetoppen har til formål å fjerne den forurensede luften fra matlagingen. Det betyr at os og damp ledes gjennom kjøkkenventilatorens fettfilter, og via avtrekksrørføring ut i det fri. Det er den optimale løsningen i forhold til å rense inneklima for matos og damp fra matlagingen.

Imidlertid er det tilfeller hvor det ikke er mulig å lede ut os og damp til det fri. Bor du eksempelvis i leilighet, er det ikke alltid mulig på grunn av kjøkkenets plassering. Kjøkkenventilatorens utforming/plassering kan også ha betydning. Men løsningen er å velge en resirkulasjonsmodell og anvende et resirkulasjonsfilter til å rense luften. Ved resirkulasjon suges den forurensede luften ut – både damp og os – som deretter ledes gjennom fettfilteret og et resirkulasjonsfilter som tilbakeholder luktene fra den forurensende luften. Etter filtrering ledes den rensede luften tilbake i rommet. Romluften renses ved gjentakene passasje gjennom resirkulasjonsfilteret. Bemerk imidlertid at filtrene ikke fjerner damp. Denne skal fjernes ved ekstra utlufting eller via husets boligventilasjonssystem. Ved resirkulasjon er det også viktig at frisklufttilførelsen er stengt under bruk.

Platetopper med integrert ventilator

Avtrekk versus resirkulasjon - fordeler og ulemper

Få overblikket over fordeler og ulemper ved avtrekk (utsugning) versus resirkulasjon.

Platetopper med integrert ventilator

Avtrekk/utsugning

Fordeler:

 • Det er den mest effektive måten å rense luften på i ditt kjøkken og sikre et bra inneklima.
 • Lavere lydnivå enn på resirkulasjonsmodellen.
 • Vedlikeholdsfri da man ikke skal bytte resirkulasjonsfilter.
 • Luftfuktigheten ledes utenfor med utsugning

 

Ulemper:

 • Feil installasjon kan gi støy. Sørg derfor for at monteringen er utført korrekt. Du skal sikre deg at rørene fra kjøkkenventilatoren og ut er fastholdt, og at de passer sammen. Hvis ikke kan det oppstå støy.
 • Energitap på vinteren fordi den varme luften suges bort og transporteres utenfor, noe som kan medføre en høyere strømregning.
Platetopper med integrert ventilator

Resirkulasjon

Fordeler:

 • Designfrihet – med resirkulasjon kan kokeseksjonen eksempelvis plasseres midt i rommet på en kjøkkenøy hvor det ikke er mulighet for avtrekk i gulvet.
 • Du slipper for å lage hull i yttermuren til utsugningskanalen.
 • Enkel montering uten ekstra rør og utsugningskanal.

Ulemper:

 • Det er nødvendig å bytte resirkulasjonsfilter regelmessig.
 • Kjøkkenventilatorer med resirkulasjonsfilter fjerner ikke fukten i luften, men fanger bare luftpartikler fra matlagingen. Luftfuktigheten blir
  derfor i rommet.
 • Kjøkkenventilatorer med resirkulasjonsfilter fjerner heller ikke ultrafine partikler fra matlagingen.
Platetopper med integrert ventilator

Sjekklisten innen kjøp av platetoppintegrert kjøkkenventilator

Gjennomgå sjekklisten for ting du bør overveie før du kjøper en platetoppintegrert kjøkkenventilator.

Sjekk om det er en støysvak kjøkkenventilator som matcher dine ønsker.

Er betjeningspanelet brukervennlig? Våre platetoppintegrerte kjøkkenventilatorer passer inn i
standardkjøkkener, men dobbeltsjekk at platetoppen passer til det pågjeldende kjøkkenelementet.

Sjekk hvilken rørføringspakke som medfølger til den valgte modellen. Har du behov for å kjøpe ekstra rørføring? Sjekk at den valgte installasjonsmetoden også passer til dine behov og ønsker.

Sjekk at produktet har de sikkerhetsforanstaltningene som du har behov for – eksempelvis
barnesikring.

Hvor mange og hvor store kokesoner har du behov for? Mange av våre platetoppintegrerte
kjøkkenventilatorer har brufunksjon – noe som gjør det mulig å kople sammen to kokesoner til en større.

Passer designet til resten av kjøkkenet? Her kan det være en god idé å se på om displaylyset matcher fargen på displaylyset i de andre hvitevarene i kjøkkenet.

Matcher prisen og funksjonaliteter de forventningene du har til produktet i hverdagen?

Phantom: Nordisk design med topptunede spesifikasjoner

Phantom-serie fra EICO

Phantom er EICOs egen serie av platetopper med integrert ventilator som ikke bare skiller seg ut på eleganse og estetikk, men i særdeleshet også i forhold til teknologi og kunnskap. Det er dansk design med fokus på kvalitet, yteevne og funksjonelt design.

Les mer om Phantom
Phantom fra EICO
Phantom fra EICO
Phantom mini

Utvalg av Phantom-modeller

Galileo Smart
Vakker luksus fra Italia

Vakker luksus fra Italia

Galileo-serie fra Faber

Faber er verdens neststørste produsent av kjøkkenventilatorer som har beskjeftiget seg med ventilasjon i mer enn 60 år. Hos Faber er det maksimal oppmerksomhet på selv de minste detaljene, og knowhow er i fokus.

Se alle produktene
Galileo smart
Galileo linear

Utvalg av Galileo Smart-modeller

 En prisvinnende serie fra italienske Elica

En prisvinnende serie fra italienske Elica

NikolaTesla-serie fra Elica

Merkevaren NikolaTesla er en prisbelønnet serie av platetoppintegrerte ventilatorer fra italienske Elica. NikolaTesla-modellene representerer en rekke absolutt toppmodeller innen denne typen løsninger. Her får man en lekker og vakker løsning som samtidig er støysvak og særdeles effektiv med henblikk på sugeevne og effektivitet. Kort fortalt en luksuriøs, unik og banebrytende ventilatorløsning.

Les mer om NikolaTesla
Aspiration hobs fra EICO
NikolaTesla Unplugged
NikolaTesla

Utvalg av NikolaTesla-modeller

Les mer