Guide: Slik oppbevarer du matvarene dine korrekt i et kjøle-fryseskap

Korrekt oppbevaring av matvarer i et kjøle-fryseskap er ikke bare godt for hygienen og holdbarheten av matvarene. Det er også sunn fornuft fordi du unngår å kaste mat som er oppbevart feil, og dermed ikke kan spises. Vi har samlet en rekke gode råd til hvordan du kan få styr på oppbevaringen av matvarene dine i ditt Vestfrost kjøle-fryseskap.

29068 3 VC 10186 X  Vestfrost

Du blir både klokere på hvordan du skal oppbevare de forskjellige matvaretypene, og hva som ikke må oppbevares sammen.

For å gjøre det mer overskuelig, har vi oppdelt guiden etter kjøle- og fryseavdelingen i kjøle-fryseskapet.

Korrekt oppbevaring i kjøleavdelingen

Kjøleskapsdelen er beregnet til kortidsoppbevaring av mat- og drikkevarer.

Korrekt oppbevaring av matvarene:

· Flasker kan oppbevares i den dertil innrettede dør-hyllen.

· Ferske matvarer som er godt emballerte, kan oppbevares på skapets hyller.

· Frisk frukt/grønnsaker bør oppbevares i grønnsaksskuffen.

· Meieriprodukter og egg kan anbringes i de dertil innrettede rommene i døren.

· Tilberedte matvarer bør oppbevares i lufttette beholdere med lokk.

· Ferskt kjøtt pakkes i plastposer, og anbringes på den nederste hyllen. La ikke ferskt, uinnpakket kjøtt komme i kontakt med tilberedte matvarer. Ferskt, hakket kjøtt, bør tilberedes samme dag som det er kjøpt.

· Andre ferske kjøttvarer bør høyest ligge i kjøleskapet i 2-3 dager.

 

Gode råd til korrekt oppbevaring

· La varme mat- og drikkevarer kjøle seg av, innen de anbringes i skapet.

· Unnlat å anbringe varm mat i kjøleskapet. Vent til maten har stuetemperatur. Varme matvarer får temperaturen i kjøleskapet til å stige, og kan forårsake matforgiftning og ødeleggelse av matvarene.

· Under vanlige driftsbetingelser er det tilstrekkelig å innstille kjøleskapets temperatur til +4 °C.

· Kjøleskapets temperatur bør være mellom 0-8°C, friske matvarer som oppbevares ved en temperatur under 0°C, kan fryse og råtne. Mengden av bakterier stiger ved temperaturer over 8°C, og det kan ødelegge matvarene.

· Kjøttprodukter, frukt og grønnsaker bør ikke oppbevares sammen da de kan forurense hverandre (også kalt krysskontaminering).

· Matvarer bør oppbevares i lukkede beholdere eller tildekket i kjøleskapet for å hindre fuktdannelse og lukt.

· Oppbevar aldri eksplosive og brannbare væsker i kjøleskapet (eksempelvis aceton, bensin og liknende). Alkohol med høy prosent bør oppbevares stående i forseglede flasker.

· BEMERK: Poteter, løk og hvitløk må ikke oppbevares i kjøleskapet.

 

Korrekt oppbevaring i fryseavdelingen

Fryseavdelingen i skapet er 4-stjernet, og beregnet til langtidsoppbevaring av frosne matvarer og fremstilling av isbiter.

Korrekt oppbevaring av matvarer i fryseavdelingen

· Legg frostvarer i fryseren så raskt som mulig etter kjøp, og oppbevar gjerne varene i en kjølebag under transporten fra innkjøpsstedet.

· Vær sikker på at innholdet er merket med type og dato.

· Overskrid ikke datoen for siste salgsdag eller «best innen». Dersom det ikke er noen tidsangivelse på emballasjen, bør produktet høyest ligge i fryseren i tre måneder.

· Legg ikke ferske matvarer nær allerede frosne varer da disse dermed kan tine.

· Innfrys ikke for store mengder om gangen. Maten blir best dersom den fryses helt igjennom i løpet av så kort tid som mulig.

· Den normale oppbevaringstemperaturen i fryseren bør være - 18°C.

· Dette kan kontrolleres med et frysetermometer, slik at man sikrer seg at skapet har den korrekte temperaturen. Avlesning av termometeret skal skje meget raskt, da temperaturen stiger med en gang når man tar termometeret ut av skapet.

· Musserende drikker bør ikke fryses, og is bør ikke spises direkte fra fryseren (risiko for forfrysning)

Gode råd ved eventuell strømavbrytelse

· Ved en eventuell strømavbrytelse bør man unngå å åpne frysedøren. Etter en lenger strømavbrytelse, bør man undersøke matens kvalitet, og enten spise den med en gang, eller tilberede den og fryse den igjen. Dersom man legger varme matvarer inn i fryseren, vil kompressoren kjøre hele tiden, inntil matvarene er frosne. Herved kan kjøleskapet midlertidig bli meget kaldt.

Beste praksis – og endring i smak ved nedfrysing

· Frosne matvarer som er blitt tint, bør tilberedes på samme måte som friske matvarer. Dersom de ikke er tilberedt etter å ha blitt tint, må de aldri fryses igjen.

· Smaken av visse krydder i ferdigretter (anis, basilikum, brønnkarse, eddik, assorterte krydder, ingefær, hvitløk, løk, sennep, timian, merian, pepper mv.) endrer seg, og gir en sterk smak når de har vært frosne i lang tid. Derfor bør det kun tilsettes en liten mengde krydder dersom du planlegger å fryse maten. Ellers kan de ønskede krydderne tilsettes etter at maten er tint.

· Oppbevaringstiden for maten er avhengig av den anvendte oljen. Egnede oljer er margarin, kalvefett, olivenolje og smør – og uegnede oljer er jordnøttolje og grisefett.

Se vårt utvalg av Vestfrost-produkter her