09/23/2022

Hva kan du selv gjøre for å spare på strømregningen? – Sjekk hvitevarene dine!

Vi ser alle inn i en hverdag hvor det skal være mer fokus på energibesparende tiltak. Det kan imidlertid virke litt overskuelig i en hverdag hvor det er nok å se til. Ikke desto mindre er det en god idé å se nærmere på hvordan du kan gjøre din strømregning bare litt mindre ved blant annet å undersøke dine hvitevarer og gjennomgå vanene dine.

energibesparende tiltak

Bli kvitt de gamle strømslukene

Som du sikkert har hørt tusenvis av ganger den seneste tiden, så er det en god idé å bruke strøm når den er billigst. Samtidig er det en god idé å sjekke strømforbruket på de forskjellige apparatene du har. Har du flere strømslukere i boligen, som du kan unnvære i dagligdagen, eksempelvis et gammelt kjøleskap, så er det en god idé å få bytte dem ut med en mer energivennlige modeller.

Sjekk vårt utvalg av Vestfrost hvitevarer her

Ni snarveier til et lavere energiforbruk

1. Fyll alltid vaskemaskinen med den anbefalte mengden med klær før du starter den. Dermed unngår du småvask som koster på energikontoen.

2. Det samme gjelder oppvaskmaskinen. Det er slutt med å starte halvtomme oppvaskmaskiner, spesielt dersom du ønsker å minske energiforbruket ditt. Samtidig er det en god idé å vaske ved lavere temperaturer.

3. Når du vasker klær, så vask disse ved lavere temperaturer – gjerne 20-30 °C

4. Sett temperaturen i ditt kjøleskap på 5 °C og –18 °C i fryseren. Ifølge Energistyrelsen i Danmark øker ditt forbruk med fem prosent for hver grad du senker temperaturen i ditt kjøleskap. For hver grad temperaturen kommer under -18 °C i fryseren, øker strømforbruket med om lag 2-3 prosent. Finn flere tips til energibesparelse i ditt kjøleskap her

5. Kjøp de mest energieffektive husholdningsapparatene når du kjøper nytt. Finn vårt utvalg av Vestfrost-hvitevarer her

6. Dersom du ikke har mulighet til å tørke klærne dine utenfor, så er det en god idé å anskaffe en tørketrommel med så god energimerking som mulig. Samtidig er det en god idé å utnytte tørketrommelens kapasitet skikkelig, og ikke tørke halve mengder med klær. Sjekk i tillegg om det er klær som har laget knuter i vaskemaskinen, eller om det gjemmer seg mindre stykker klær i sengetøyet. Er det det, forlenges tørketiden nemlig. Rens også filtrene i tørketrommelen ofte da energiforbruket stiger markant dersom filtrene ikke er renset.

7. Avrim fryseren din. Få våre fem tips til hvordan du enkelt avrimer fryseren din her

8. Overvei hvordan du utnytter innbyggingsovnen best. Skal den forvarmes, og kan du bruke varmen og etter-varmen til matlagingen? Finn flere energispareråd til din innbyggingsovn her

9. Ved bruk av platetopper, bruk da gryter og panner som passer i størrelsen på kokesonene. Legg i tillegg lokk på gryten under steking/koking dersom det er mulig. Du kan også minske koketiden på eksempelvis grønnsaker og poteter ved å koke dem i en mindre mengde vann – og dermed redusere koketiden.